Så jämför du bolån

Planerar du att köpa en ny bostad och därmed också ta ett bolån? Eller har du redan ett men har bestämt dig för att se över möjligheterna till bättre villkor? Att jämföra bolån kan göra otrolig skillnad i plånboken varje månad.

Då bolån oftast handlar om höga belopp innebär det att räntekostnaderna blir desamma, men genom att jämföra räntesatser hos olika långivare kan du spara tusenlappar. Pengar som du i stället kan lägga på högre amortering eller på att förhöja värdet på din bostad.

Att tänka på

Idag finns det mängder av tjänster online som hjälper dig att jämföra långivare och deras räntesatser villkor, alltifrån storbanker till uppstickare. Det är en bra idé att titta närmare på en sådan jämförelsekalkyl oavsett om du redan äger ett boende eller funderar på att köpa. Ofta handlar det om att du ska fylla i ditt önskade lånebelopp, om du vill ha bunden eller rörlig ränta och också hur mycket du behöver låna till bostaden. Sedan presenteras de alternativ av bolag som tjänsten väljer att ta upp, där du sedan kan jämföra och se vem som erbjuder den lägsta listräntan.

Viktigt att tänka på är dock att de räntesatser som presenteras endast är listräntor som i de flesta hushåll har god chans att förhandlas ner. Se därför till att kontakta de banker som du anser intressanta och förhandla till du är nöjd. Detta gäller alltid när du ska be om lånelöfte och också när du ska lägga om ett gammalt eller teckna ett nytt lån.

Vad innebär listränta?

De räntor som presenteras för de olika bankerna vid jämförelsen kallas för listräntor och är den ränta som alla kunder kan få. Det är alltså oberoende av om du är kund sedan tidigare, har flera lån hos dem med mera. Det är därför de endast kan ses som ett utgångsläge och där du har stora chanser att förhandla fram en lägre procent. Argument som du kan lägga fram för att få en lägre boränta kan vara att du ska samla flera av dina lån hos dem, värdera upp din bostad eller öppna sparkonton.

Se till att vara ordentligt förberedd och läs på så mycket du kan innan så att du vet vad du ska ta upp på mötet! Aktuella listor på genomsnittsräntor för bolån, finns på www.bästalån.se. Visa även att du är beredd att gå till en annan bank om de inte möter dina krav.