Mäklare, ett attraktivt yrke

Mäklare det är ett yrke många satsar på. Att arbeta som mäklare innebär ganska mycket, inte bara att visa hus, eller sälja dem. Ska man bli fastighetsmäklare så gäller det att plugga på högskolan eller universitetet. Det ingår ganska många kurser när man ska läsa till mäklare. Kurser som ingår i den utbildningen är bland annat fastighetsförmedling, civilrätt, fastighetsrätt, skatterätt, ekonomi, byggnadsteknik och fastighetsvärdering. Sedan så är man inte klar där, utan det ska även ingå en 10 veckors lång praktik hos en redan registrerad fastighetsmäklare.

Många lagar och regler

Många har uppfattningen om att en mäklare har husvisningar och sedan kasserar in stora provisioner. Program som Toppmäklarna och Million dollar listing har spätt på detta. Klart att det går att bli en sådan mäklare som i dessa program, men det är inte så vanligt att det är så det går till. En mäklare här i Sverige jobbar på hårt och det med en mängd olika delar. De har dessutom ett stort ansvar och måste följa lagar och regler enligt fastighetsmäklarlagen. De ska även följa det som heter god fastighetsmäklar-sed.

Vad gör en mäklare?

Fastighetsmäklare fungerar som en slags spindel i nätet. Det är denna som har all kontakt med både spekulanter och säljare. En mäklare förväntas vara expert på bostadsmarknaden samt att de ska veta hur man säljer en bostad. De ska göra allt från hembesök, värdering, ge tips och råd, förmedla kontakter, fotografera, upprätta annonser, hitta spekulanter, hålla i visningar, sköta budgivning, sköta förhandlingar, upprätta dokument och köpekontrakt och så vidare.

Vad tjänar en mäklare?

Många mäklare jobbar utan att få en fast lön utan får bara lön om de säljer. Oftast får en fastighetsmäklare ca 20-25% av alla pengar som de drar in till mäklarföretaget som sin lön. Så en mäklare som tar 40 000 kr plus moms i provision får själv behålla 8 000 kr och resten går till mäklarfirman.